• 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
<< Zpět
Odběr novinek:

STARÉ REALIZAČNÍ TECHNIKY – SGRAFITO LEKTOR/PETR HAMPL

Připravujeme - SO 09.30-18.001.300,-(1 den)

Výtvarná atelierová dílna – SGRAFITO (po)út,st)

Sgrafito je tradiční technika nástěnné malby, která je v současné době neprávem opomíjena, ale přesto může být stále aktuální. Dobou největší slávy sgrafita byla renesance. Šlechtici a bohatí měšťané si nechávali zdobit fasády svých domů a paláců jako výraz prestižního postavení. Sgrafito vzniká proškrabáváním dvouvrstvé omítky, při níž se na tmavší spodní vrstvu omítky nanáší vrchní světlá vápenná vrstva, která se ještě za čerstva proškrabává a vznikají tak ornamentální, nebo figurální motivy. Do této techniky je možné převést téměř jakoukoli jednoduchou kresbu. V praktické části bude každý student realizovat pod odborným vedením vlastní sgrafito. Po zaschnutí omítky bude Vaše originální sgrafito připraveno k zavěšení na fasádu, nebo v interiéru Vašeho domova.

Předpokládané časové rozmezí kurzu:  8-9 hod.

Vlastní pomůcky: Balicí papír, tužka, guma, pravítko, (případně izolepa a rukojeť starého většího štětce. Ostatní pomůcky studenti dostanou k dispozici.

Vyučuje: MgA. Petr Hampl

Výtvarná atelierová dílna  – FRESKA (po)út,st)

Freska je tradiční technika nástěnné malby, známá už od Antiky. Doba největší slávy freskové malby byla v italském středověku a v renesanci. Jedná se o techniku malby na čerstvou vápennou omítku za mokra pigmenty utřenými s vodou. Pravá freska byla po staletí tím nejkvalitnějším a nejtrvanlivějším způsobem provedení nástěnných maleb.

V praktické části si každý připraví podle předlohy kresebný karton 1:1, který  bude přenesen na omítku a proveden do vlastní fresky.

Předpokládané časové rozmezí kurzu:  8-9 hod.

Vlastní pomůcky: Balicí papír, tužka, guma, pravítko, měkké vlasové štětce, kelímky od jogurtů.  Ostatní pomůcky dostanou studenti dostanou k dispozici.

Vyučuje: MgA. Petr Hampl

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone